29 юни 2016

Сен Пиер и Микелон


Изглежда като знаме на тропически рай, но Сен Пиер и Микелон е хладно и не особено приветливо място. Островите са единствената отвъдморска територия на Франция в Северна Америка и се намират на няколко километра от полустров Бърин на канадския остров Нюфаундленд, ееей точно тук. Изглежда далече, но е съвсем малко по-далече от Франция от Исландия например, а Исландия е в Европа.

Жуау Фагундиш е първият европеец, който минава оттук през 1520 г. и дава на архипелага името Острови на единадесетте хиляди девици, досущ като Вирджинските. Добре, че след няколко годинки Франция взима нещата в свои ръце и сега имаме Сен Пиер (Свети Петър се води покровител на рибарите в някои части на света) и Микелон (баска форма на името Михаил), защото признай, световните океани са обширни и дълбоки, но крайно недостатъчни за цели двадесет и две хиляди девици.

Населението на островите е около 7000 души, официалната валута е евро, във френския парламент са представени с по 1 депутат и сенатор, а във френския национален отбор по футбол - от никого. Поне засега.

Флагът е неофициален и е създаден през 1982 г. на основата на герба, който е официален, но доста дилетантски. Върху най-голямото поле в златисто е изобразен кораб - караката Голям хермелин, на която е плавал Жак Картие при първата си експедиция в Северна Америка. Жак е бретанец, което обяснява черно-белия флаг в средата отляво - фигурките са всъщност хералдическа стилизация на... уейт фор ит - хермелинова кожа. Флагът в горния ляв ъгъл е икуриня и може да бъде видян най-често на мачовете на Атлетик Билбао, защото е символ на баския народ, а този в долния ляв ъгъл - на Нормандия. Баски и нормандски рибари са били едни от първите заселници на островите.

24 юни 2016

Обединеното кралство

Държавният флаг на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия е известен като Юниън Джак и е механично обединение на флагове с кръстовете на Свети Георги Победоносец, Свети Патрик и Свети Андрей Първозвани. Флагът е създаден през 1606 г. като морски флаг на Англия и Шотландия от крал Джеймс VI и I (един човек, втората цифричка е по шотландското броене). От там са и двете версии за името Джак - от умалителната форма на Джеймс или от думата за корабен флаг. През 1707 г. персоналната уния се превръща в обединение и флагът става официално държавен.

През 1801 г. към червеният кръст на бял фон, символизиращ Англия, и белият диагонален кръст (по формата на кръста, на който е разпънат Свети Андрей) на син фон, символизиращ Шотландия е добавен червен диагонален кръст, символизиращ Северна Ирландия. Червените диагонални ивици са с дебелина 2/5 от белите и са леко изместени обратно на часовниковата стрелка.

Колкото и да е странно, въпреки дърварския подход се е получил запомнящ се, силен символ, популярен мотив за тениски, значки и долни гащи.

След референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС вчера водещите политически сили в Шотландия изявиха готовност за оставане в съюза и независимост от Великобритания, а в Северна Ирландия - за обединение с Република Ирландия.

21 юни 2016

Маршалови острови

Маршаловите острови е държава в Океания, състояща се от 29 атола и 5 острова, разположени в Тихия океан. На знамето й може да си попадал случайно до името на някой участник в Олимпийските игри, а ако се интересуваш от търговско плаване, и не толкова случайно - островите са една от администрациите, заемащи флага си на най-много чуждестранни кораби - над 1450, което им отрежда трето място в света след Панама и Либерия.

През 1979 г. Маршаловите острови получават широка автономия от САЩ, а няколко години по-късно - и независимост. САЩ са виновни за най-известния атол от архипелага - Бикини, където през 40-те и 50-те извършват десетки ядрени опити (и все още е необитаем).

Дизайнер на флага е съпругата на тогавашния президент Амата Кабуа Емлейн. Диагоналната лента символизира Екватора, като оранжевата и бялата ивици са за двете обособени островни групи - съответно Ратак (означава изгрев) и Ралик (залез). Звездата в горния ляв ъгъл има 24 лъча, колкото са електоралните райони, а по-издадени са тези, означаващи Маджуро, Джалуит, Вотие и Ибай.

14 юни 2016

Северна Ирландия

Големите футболни форуми като Европейско и Световно първенство са моментите, когато хора, които не гледат футбол, рязко придобиват интерес към него и задават въпроси, на които ние, хората, които гледаме футбол, се налага да отговаряме с недоволно сумтене. Словакия или Италия са по-добри, белите кои са, това защо не е гол или защо Уелс, Шотландия, Англия и Северна Ирландия, които не са истински държави, имат национални отбори? Ами защото така, дай по-добре една бира от хладилника. Последният обаче е добър повод да погледнем към флага на Северна Ирландия. Или всъщност не. Защото Северна Ирландия дори няма флаг. Ами какво е тогава това, което се вее на мачовете на националния отбор? Оф, пак се почна с умните въпроси. Добре де...


Истината е, че от 1924 до 1973 г. Северна Ирландия си има флаг и герб. Знамето на Ълстър представлява червен кръст на бял фон с бяла шестолъча звезда, червена длан и корона. Червеният кръст идва от герба на клана Бърк и оригинално е разположен на златен фон, както е и на традиционния флаг на Ълстър (на койти ще се върна след малко); шестолъчата звезда символизира шестте графства на областта - Антрим, Арма, Даун, Ландъндери, Тироун и Фърмана; червената ръка, обърната с дланта напред, произлиза от келтската митология и по-късно е приета за символ от клана О'Нийл; короната - ясно, е знак за принадлежността на северната част на Ирландия към Обединеното кралство след подялбата през 1921 г. През 1973 г. Британският парламент предприема законодателни промени, които по същество увеличават самоуправлението на Северна Ирландия, но парадоксално покрай това областта е лишена от герба и знамето си. Понастоящем Юниън Джак е единственият официален флаг там. Знамето на Ълстър продължава да се използва в два случая - от лоялистите и като спортен флаг на националните отбори от областта, т.е. почти само на футболния. Всъщност, подобно на Англия и Шотландия и за разлика от Уелс, Северна Ирландия е представена със символ в Юниън Джак - червените диагонални ленти идват от флага на Свети Патрик.


А сега към диаметрално противоположния казус - националният отбор на Ирландия по ръгби юниън представя както Република Ирландия, така и Северна Ирландия, а играчите идват и от двете страни на границата. Флагът, под който се състезават ръгбистите е зелен и на него са изобразени символите на четирите исторически провинции на острова - Ленстър (златна арфа на зелен фон), Мънстър (три златни корони на син фон), Конахт (черен орел и ръка с меч) и Ълстър (червен кръст на златен фон и червена ръка, идентично с флага на Ълстър). Ако не си се объркал, не знам...

08 юни 2016

Еритрея


Преди Втората Световна война Еритрея, заедно с Етиопия и Сомалия, е част от Италианска Източна Африка (а Виктор Емануил III се кичи с титлата "император на Етиопия"). След войната Великобритания получава от ООН мандат да администрира територията, а през 1952 г. Еритрея става автономна област в границите на Етиопия. От онзи период датира символът с маслинов венец и клонка с 6 разклонения, тогава разположени върху светло син флаг в чест на ООН. През 1961 г. етиопският император Хайле Селасие (почитан като божество от растафари, макар лично да няма кой знае колко общо със самото религиозно течение) отменя автономията и анексира Еритрея. Цветовете (зелено за земеделието, синьо за морето и червено за пролятата кръв - стандартно) и формата на полетата са идентични с флага на Еритрейския народен фронт за освобождение - левичарска революционна организация, която през следващите десетилетия се бори за независимост до постигането й в началото на 90-те. Тогава се трансформира в Народен фронт за демокрация и справедливост - понастоящем единствената политическа организация в страната, която заема последното, 180-о място в класацията за свобода на медиите на Репортери без граници - зад държави като Северна Корея, Туркменистан и Сирия.

01 юни 2016

Канада

Още една бивша колония, ще извиняваш. Но то коя държава по света не е бивша британска колония? Но пък и необичайно успешен конкурс за национална идентичност (за разлика от новозеландците, на които още съм сърдит за начина, по който се издъниха с избора на нов флаг, затова - като ми мине).

За канадския флаг съм писал и преди, но е редно да му обърна внимание отново и (малко, да не ти досадя) повече. Канадската конфедерация е създадена през 1867 г. и представлява консолидация на британските колонии в Северна Америка. През следващите години използва добре познатата ти вече червена инсигния с Юниън Джак и канадския герб, който съчетава няколко други герба - трите златни лъва за Англия, изправен червен лъв за Шотландия, арфа за Ирландия, фльор де лис - не за Франция, а отново за Шотландия и три кленови листа.


От 1834 г. кленовият лист е символ на дружеството Сен Жан Батист (Св. Йоан Кръстител), чиято мисия е да съхранява френската идентичност на Квебек. При посещението на принца на Уелс, бъдещия крал Едуард VII, в Торонто през 1860 г. родените в Англия посрещачи се закичват с роза, родените в Шотландия - с магарешки бодил (сигурно е боцкало, ама тва шотландците са корави хора), а родените в Онтарио избират между кленово листо и другия очертаващ се символ на Канада - бобър и в крайна сметка взимат по-безболезненото решение. През 1868 г. трите кленови листа се появяват върху гербовете на Онтарио (в златисто) и Квебек (в зелено). Листа отличават и униформите на канадските войници, участвали в Първата Световна война. Нищо чудно, че когато през 60-те години лидерът на опозиционната Либерална партия Лестър Пиърсън подема кампания за по-канадски флаг, три червени кленови листа са в центъра на дизайна, предложен от него - върху бяло поле, оградено отляво и отдясно със сини ивици, символизиращи Тихия и Атлантическия океан. През 1964 г. се стига до назначаването на парламентарна комисия, съставена от 15 депутата, и обявяването на национален конкурс, в който са получени 3541 предложения - 2136 съдържат листа, 408 - Юниън Джакове (предпочитани от консерваторите), 389 - бобри и 359 - лилии. В последния момент либералния депутат Джон Матисън входира (така ли се казва?) предложението на историка Джордж Стенли, вдъхновено от знамето на Кралския военен колеж в Кингстън и подкрепено с приятно аргументиран меморандум. Накратко - върху флага не трябва да се използва прекалено сложния герб, а опростен символ, обединяващ всички канадци, флагът трябва да е уникален, червеното и бялото са характерни и за Англия, и за Франция, което е достатъчно, клонка с три листа не съществува в природата, затова дайте само едно. И бам, един от най-познаваемите и красиви национални флагове е роден.

Малко техническа информация - бялото поле е квадрат, всяко от двете червени полета е широко точно наполовина на бялото, червеното е 0/100/100/0 по CMYK и 255/0/0 по RGB, листото има 11 връхчета, но броят им не символизира нищо.