30 януари 2017

Британска индоокеанска територия

Рекох си след сложните панарабски истории и вексилологии да се разведрим с шарен тропически флаг, ама не ми се получи. Чети, чети...


Британската индоокеанска територия, подобно на Британски Вирджински острови, е задморска територия на Великобритания, намираща се точно по средата на Индийския океан, демек еднакво отдалечена от Танзания и Индонезия. Флагът, за разлика от другите с Юниън Джак в горния ляв ъгъл, радва с шарен фон във вида на редуващи се сини и бели вълни, а короната, символизираща Общността на нациите (бивша "Британска общност", бивша "Британска империя"), е набучена на комиксова палма. При-каз-ка. Ако очакваш плажовете на Британската индоокеанска територия да са изпълнени с мургави красавици в почти невидими бански, които сервират коктейли в кокосови орехи и безвкусни местни бири на туристи от Скандинавските страни, почервенели от горещото екваториално слънце, обаче сериозно грешиш.

Единственото население на над 1000-та острова, островчета и островченценца са около 3000 британски и американски военни в базата на остров Диего Гарсия. За туристи, журналисти и бившото коренно население достъпът до Британската индоокеанска територия е невъзможен. Бившо коренно население ли? В средата на 60-те Великобритания взима две решения - първото е да се отърве от голяма част от колониите си, другото - да предостави територия на САЩ за изграждане на военна база в Индийския океан (защото самите американци нямат владения там). Резултатът е, че Чагоските острови са отделени от Мавриций, който получава независимост. В процес, започнал през 1968 г. и завършил през 1973 г., абсолютно всички чагоси са насилствено изселени от островите. През следващите години има няколко съдебни дела и петиции, целящи чагосите да получат право да се върнат по родните си места - всичките неуспешни, а последният отказ е от 2016 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар