08 март 2017

Кипър

През последните няколко месеца бяха направени нови стъпки към обединението на Кипър, но неяснотите са все още твърде големи, а и не е като да нямаме няколко предишни провалили се на финала опита. Един от въпросите е какъв ще бъде флага на обединените Република Кипър и Севернокипърска турска република (призната единствено от Турция), но хей, единната държава вече си има флаг. Този -


В края на 1960 г. Кипър получава независимост от Великобритания. Само 3 години по-късно избухват размирици между гръцката и турската общност на острова. Събитията не са без предистория на конфликти между двата етноса, в случая вината е по-скоро на гръцкото мнозинство, но като цяло и преди, и след това става дума за безмерна идиотия и твърдоглавие от двете страни. През 1974 г. гръцките националисти правят преврат, което предизвиква Турция да нахлуе и отчупи североизточното кьоше на острова.

Още през въпросната 1960 г. се провежда конкурс за държавен флаг. Ограниченията, заложени в конституцията, са той да не съдържа цветовете синьо (за Гърция) и червено (за Турция), нито символите кръст или полумесец. Победителят е избран от президента архиепископ Макариос III и вицепрезидента Фазъл Кючюк - предложението на родения в Лимасол художник и учител Исмет Гюней. Бял фон, символизиращ мира, върху който в златисто е изобразен силуетът на острова - нещо, което може и да не е кой знае колко вексилологически издържано, но толкова подходящо в случая, и две лаврови клонки за двете етнически общности. Гюней е автори и на държавния герб, както и на първия дизайн на кипърската лира. Флагът е леко променен през 2006 г. - изображението на острова е увеличено, цветът е пипнат в по-медено, а клонките са стилизирани по-детайлно (това е на картинката отгоре). Покрай един от предишните помирителни планове, координиран от Кофи Анан, излиза предложение за ново знаме с три ивици - синя, жълта и червена, разделени от две по-тънки бели, което уж трябва да обединява, но, честно казано, е ужасно и е добре, че не се случи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар