27 април 2017

Тайланд и Коста Рика

Аналогичен случай в наше село. От сто години една двойка флагове бърка в здравето на вексилолози по целия свят. Добре де, на никого всъщност не му пука чак толкова, освен на хората, които ги омешват в онлайн куизовете и накрая получават мизерните 65%, ама това е защото са объркали и други отговори.



Коста рика се повява на картата през 1841 г., когато се разпада Федерална република Централна Америка, която наследява Капитан-генералство Гватемала, обединяващо всички испански колонии в Централна Америка. Дизайнът на флага е дело на Пасифика Фернандес, съпруга на 13-ия президент на републиката Хосе Кастро Мадрис (явно популярна практика - виж Панама и Маршаловите острови) , вдъхновила се от Френската революция от 1848 г. и френския трикольор. Това с революциите явно носи лоша карма, защото и двата мандата на Мадрис са прекъснати с военни преврати.

През 1917 г. се повявява и актуалният флаг на Тайланд. Тайланд се намира на другия край на Тихия океан и е една от малкото държави в региона, която успява да избегне колониалното влияние на европейските суперсили. Флагът е наложен от самия крал Рама VI, като заменя използвания през 19-и век червен с изображение на слон.

И двата флага се състоят от сини, бели и червени хоризонтални ивици в съотношение 1:1:2:1:1, но със разменено място на синьото и червеното. Другата разлика е в пропорциите - 3:5 на костариканския и 2:3 на тайландския, поради което първият отгоре може да ти се стори малко по-тънък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар