24 април 2017

Малдиви

Когато обърнахме внимание на актуалните събития в Мавритания, пропуснах да отбележа, че добавянето на червени ивици щеше да докара флага на африканската държава досущ като този на Малдивите. А другото общото между двете, за огромна изненада на тези, които приемат островите в Индийския океан само като приказно местенце с райски плажове, е, че това са единствените страни в целия свят със 100% мюсюлманско население (поне според Уикипедия). Явно бившият треньор на футболния Черно море Велизар Попов, който изкара 5 славни години там, не е успял да промени религиозно-етническия баланс на островите.


Самият флаг претърпява много интересна еволюция. Подобно на емирствата в Персийския залив, първоначално е чисто червен, след което от лявата страна е добавена лента с черни и бели ивици. През 1926 г. в центъра се появява полумесец, който е на зелена подложка във варианта на Британския протекторат. През 1953 г. полумесецът се обръща отляво надясно, а през 1956 г., когато Малдивите вадят по-добър късмет от близките Чагоски острови и получават независимост, раираната лента е премахната.

Постингът влиза в категорията "полумесец и звезда", макар върху знамето да няма звезда. Когато обаче става дума за стандарта на султана и след това президента на Малдивите, звездата се появява отдясно на полумесеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар