24 февруари 2017

Русия


За флага на Русия стана дума, още когато тема беше нидерландският. Цар Петър I, виден почитател на всичко холандско, не само отрязва брадите на болярите и си построява нова столица на море, но и директно заимства цветовете от флага на Нидерландия, като само размества местата на полетата през 1693 г. През знаковата година 1848 г. в Прага се провежда първия Славянски конгрес, на който са приети и панславянски цветове - синьо, бяло и червено, вдъхновени от руското знаме по онова време, макар самата Русия да няма нищо общо с конгреса. По-късно панславянските цветове, а и самия руски флаг повлияват националната символика на доста нововъзникнали държави в Източна Европа (но не и чешкия/чехословашкия флаг - там историята е друга).


За военноморският флаг на Русия пък стана дума покрай галисийския, който трябваше да се прости с една ивица, за да не се бърка с Андреевския кръст на имперския флот (който чий го дири в Атлантика, ама хайде). Белият флаг със син кръст датира горе-долу от времето на царпетровия трикольор и също като него е отменен през 1918 г., когато Русия става Руска съветска федеративна социалистическа република в състава на Съюза на съветските социалистически републики. Възстановен е, също както на трикольора, в началото на 90-те. Та, ако видите кораб с Андреевски флаг някъде в морето около Варна - лошо (щото търговските кораби са си с трикольора).


И последно - през 1858 г. Александър II (a.k.a. Цар Освободител, ама заради отмяната на крепостничеството, не заради Руско-турската война от 1877-78 г.) утвърждава горния трикольор за държавен флаг на Руската империя. Известен е като "гербов флаг", защото цветовете му са взети от цвета на герба на империята - черен двуглав орел на жълт (златен) щит. Произходът на самия руски герб се свързва с герба на Източната Римска империя (или Византия, както ти е удобно), докато жълтото и черното в германския флаг, за когото писах наскоро, могат да бъдат проследени до герба на Свещената Римска империя, виж ква ирония, значи. Руският мперския флаг оцелява до 1896 г., когато е отхвърлен като нямащ нищо общо с руската символика. То все едно цветовете на Вилем Орански имат нещо общо. Жълтото и черното обаче са елемент от Георгиевската лента към ордена на Свети Георги, висша воинска награда през 19-и и началото на 20-и век. В началото на 20-и впрочем жълтото потъмнява до оранжево, а орденът спира да се връчва след Октомврийската революция. През 2005 г. (съвсем неотдавна като се замислиш) Георгиевската лента възкръсва под формата на Георгиевска лентичка, която крайно неуместно се свързва с победата във Великата Отечествена война, както в СССР и съвременна Русия наричат Втората Световна война. Имперският флаг, както и лентичката в наше време са преди всичко символ на руските монархисти, националисти, а отскоро и терористи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар